Saturday, May 21, 2011

ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΟΥ

Μεγάλο ευχαριστώ και θερμές ευχές στον αξιότιμο αρχιτέκτονα, συνταξιούχο πλέον καθηγητή E.M.Πανεπιστημίου Αθηνών κο Δημ. Φιλιππίδη για το, μεταξύ πολλών άλλων συγγραφικών του έργων, αφιέρωμα - ολοκληρωμένη μελέτη στο μεγαλύτερο Έλληνα αρχιτέκτονα, τον εξέχοντα αείμνηστο Λυσ. Καυτανζόγλου (1811-1895), (το Καυταν(τ)ζόγλου από κάποιο λάθος σε αναγραφή  ταυτότητας συγγενούς). Συνεργάτης του Βασιλιά Όθωνα, είναι υπεύθυνος για τα σχέδια από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια στην Αθήνα και αλλού. Φυσικά όποιος έχει σχετικά ενδιαφέροντα (και όχι μόνο) υποχρεούται να διαβάσει το βιβλίο.





Εδώ ένα θαυμάσιο δείγμα γραφής του, πόσοι το γνωρίζουν άραγε στην Πάτρα; (σπουδή/προσχέδιο παλαιού ιερού ναού Αγ. Ανδρέου). Δίπλα (και μέσα ενίοτε) στο ναό πέρασα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια!



Ιδιαίτερα αισθάνομαι περήφανος καθώς η σύζυγος του, Αθηνά Κοκκινοπούλου ήταν θεία της μητέρας (Ευαγγελίας Κοκκινοπούλου) της γιαγιάς μου (Θέκλας Λομέφ-Ταμιολάκη) από τη μητέρα μου. Με καταγωγή από τη Μικρά Ασία - Σμύρνη. Παντρεύτηκε το Λύσανδρο Καυτανζόγλου περί το 1862 αν και 30 έτη νεώτερή του, όταν ο ίδιος επισκέφθηκε επίσημα προσκεκλημένος σχολεία της Σμύρνης και η νεαρή Αθηνά εκ μέρους των υπολοίπων του πρόσφερε ανθοδέσμη και αυτός αμέσως την ερωτεύτηκε και τη ζήτησε από τους δικούς της που λόγω του ονόματος, της σχέσης του με το παλάτι και της οικονομικής επιφάνειας του Καυτανζόγλου δέχτηκαν παρά τη μεγάλη διαφορά ηλικίας. (Μια ελάχιστη παράλειψη του βιβλίου). Δυστυχώς όταν μετά την Μικρασιατική καταστροφή κάποιοι συγγενείς από τη Σμύρνη ζήτησαν τη βοήθειά της για ανεύρεση/παραχώρηση καταλύματος - τότε ζούσε στα 80 της περίπου στο κέντρο της Αθήνας, στη Σταδίου, πάμπλουτη, σε νεοκλασικό με υπηρετικό προσωπικό κλπ - δεν τους την παρείχε, παρά μόνον κάποια οικονομική βοήθεια που δεν τη δέχτηκαν. Ο λόγος ήταν το ότι ο αδελφός της την είχε επικρίνει πολύ αυστηρά, κατά κάποιο τρόπο διαγράψει, το 1885 όταν πολύ σύντομα μετά το θάνατο του Καυτανζόγλου παρευρέθη σε βασιλικό χορό και χωρίς μαύρη πένθιμη ενδυμασία όπως θα άρμοζε σε μία χήρα και μάλιστα εκείνη την εποχή!!!
Κατόπιν τούτου οι υπόλοιποι συγγενείς μου πούλησαν ένα οικόπεδο στη Νέα Σμύρνη που τους είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση, γιατί στην Αθήνα δεν υπήρχαν ευκαιρίες εργασίας και μετακόμισαν στην Κομοτηνή, όπου ήδη άλλοι συγγενείς δούλευαν στις καπνοβιομηχανίες της περιοχής. Πάντως εγώ σήμερα είμαι αντικαπνιστής!!!
  
Πορτραίτο του Λύσανδρου
 Καυτανζόγου από τον Νικηφόρο Λύτρα!

Ο δε γιός του Λύσανδρου,  Λυσίμαχος Καυτανζόγλου δωρητής του Καυτανζογλείου Σταδίου στη Θεσσαλονίκη ήταν θείος της γιαγιάς μου!!!