Friday, January 1, 2016

ΠΕΡΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Αναφέρθηκε για τη Βυζαντινή ψαλτική και πως πρέπει αυτή ασκείται στους Ορθόδοξους Ναούς και τα Μοναστήρια φυσικά. Αλλά και ο λαϊκός άνθρωπος μπορεί να υμνεί το Θεό σύμφωνα με τα όποια χαρίσματά του. Εν προκειμένω τα μουσικά.
"Αινείτε τον Θεόν εν τοις Αγίοις Αυτού· αινείτε Αυτόν εν στερεώματι της δυνάμεως αυτού. Αινείτε αυτόν επί ταις δυναστείαις Αυτού· αινείτε Αυτόν κατά το πλήθος της μεγαλωσύνης Αυτού. Αινείτε αυτόν εν ήχω σάλπιγγος· αινείτε Αυτόν εν ψαλτηρίω και κιθάρα. Αινείτε Αυτόν εν τυμπάνω και χορώ· αινείτε Αυτόν εν χορδαίς και οργάνω. Αινείτε Αυτόν εν κυμβάλοις ευήχοις· αινείτε Αυτόν εν κυμβάλοις αλαλαγμού. Πάσα πνοή αινεσάτω τον Κύριον.

Δόξα.... Και νυν.... Αλληλούια."

Ο ψαλμός εννοεί αυτό ακριβώς που λέγει!! Ανατριχιάζω με ερμηνείες κατά το δοκούν των ανωτέρω με συντηρητικό καθωσπρεπισμό και ελαφρά τη καρδία από 'ειδήμονες' πνευματικούς περί πολλών τυρβάζοντες. Χορδές δεν είναι το ανθρώπινο σώμα φυσικά, ούτε τύμπανα τα χτυπήματα στο σώμα, ούτε σάλπιγγα και κιθάρα ξέρω ΄γω τι άλλη διαστροφική ερμηνεία μπορεί να τους δοθεί. Δηλαδή τα μουσικά όργανα είναι αιρετικά; η φλογέρα του βοσκού, τα σήμαντρα, οι σάλπιγγες, τα έγχορδα, τα κρουστά κλπ;;; ασυναρτησίες, παραληρήματα κοντόφθαλμων. Ακόμη πολύ ορθά εκτός από το εύηχο υπάρχει και ο αλαλαγμός. Ποιός είπε ότι οι ήχοι της φύσης είναι ήσυχοι και αρμονικοί;;; υπάρχουν τα πουλάκια και το αεράκι και τα κυματάκια, υπάρχουν όμως τα μουγκρητά, οι κεραυνοί, οι αστραπές, οι αέρηδες που φτάνουν τους τυφώνες, οι θαλασσοταραχές κλπ. άσε τους σεισμούς, πυρκαγιές, αυτά δεν είναι φυσιολογικά της φύσης και του Θεού;; ομοίως υπάρχουν και της καρδιάς και της ψυχής τα σκαμπανεβάσματα και αντίστοιχές μουσικές εμπνεύσεις, αρκεί βέβαια να εκπέμπουν ένα μήνυμα ζωής και όχι θανάτου. Οι άνθρωποι και όλα τα ζώντα δεν είναι προγραμματισμένα κατασκευάσματα. 

Ιδού πρόσφατα πολύ σπάνια καταπληκτικά ηχογραφήματα από τη συλλογή μου:


ενώ για ελληνικά που τακτικά ανανεώνονται κοιτάξτε ΕΔΩ